Konkurrens om befordran och uppfattningar av förmåga
Dnr: 243/2022
Ekonomisk forskning har belyst hur tävlingar på arbetsplatser, exempelvis i samband med befordringar, kan fungera som effektiva verktyg för att uppmuntra till en högre arbetsinsats och identifiera högproduktiva individer lämpade för mer krävande arbetsuppgifter. En viktig fördel med tävlingar relativt andra kompensationssystem är att tävlingar kan vara effektiva att ge incitament till ansträngning i situationer där det är kostsamt att mäta den absoluta nivån på arbetsinsatsen men där det är möjligt att utvärdera den relativa prestationen i förhållande till andra arbetare. Tävlingsincitament är också effektiva i situationer där en individs arbetsinsats inte kan verifieras av en tredje part. I princip kan ett företag bestämma sig för att inte belöna en arbetare genom att hävda att arbetsinsatsen var otillräcklig, och det skulle vara svårt för en tredje part (som exempelvis en domstol) att bevisa motsatsen. I en tävling är i stället priserna utlovade på förhand i form av befordran och högre kompensation. Vidare kan en extern part verifiera att en befordran har skett och företaget har inget incitament att befordra någon annan än den mest värdefulla arbetaren eftersom kostnaden av de utlovade priserna är oberoende av vem i företaget som blir befordrad.
I detta teoretiska delprojekt studerar vi hur överskattningar av den egna förmågan, som har visats ha stor empirisk betydelse, påverkar arbetsmarknadsutfall inom ramen för en realistisk tävlingsmodell. Vi belyser särskilt hur sådana uppfattningar kan påverka könsbalansen i högt betalda yrken. Vi diskuterar också effekten av olika regleringar på arbetsmarknaden.
Vår utgångspunkt är en ekonomisk modell där en anställd som blir befordrad uppfattas ha hög produktivitet av andra företag och därför får externa löneerbjudanden som påverkar lönen på det befintliga arbetsstället. Såvitt vi vet har konsekvenserna av att olika arbetare kan ha olika uppfattningar om sin egna förmåga inom ramen för denna tävlingsmodell inte tidigare belysts. Inte heller har konsekvenserna för könsskillnaderna på arbetsmarknaden studerats.