Privata utförare inom arbetsmarknadspolitiken – effekter av ersättningssystemets utformning

Författare: Johan Egebark, Och Lisa Laun , Och Linus Liljeberg, Och Magnus Rödin, Och Johan Vikström, Och Martin Söderström, Och

Dnr: 191/2021

I det här projektet fokuserar vi på utformningen av ersättningssystem för fristående aktörer inom arbetsmarknadspolitiken.

Projektet består av två delar. Den första delen handlar om att undersöka om det finns förutsättningar för en effektutvärdering av den upphandlade matchningstjänsten Kundval rusta och matcha (Krom). Vi studerar bl.a. om designen har implementerats på ett sätt som möjliggör utvärdering, om all relevant och nödvändig information har samlats in samt om volymerna är tillräckligt stora för en statistisk analys. Finns förutsättningar för utvärdering går vi vidare med projektets andra del och genomför en effektutvärdering?   

Krom  infördes i mars 2020 på Arbetsförmedlingen. Krom är en s.k. upphandlad matchningstjänst där fristående leverantörer utför det matchande och rustande arbetet med de arbetssökande. Ersättningen till leverantörerna i Krom är resultatbaserad och differentierad efter deltagarnas förutsättningar (tre nivåer). Krom är utformat för att möjliggöra en effektutvärdering av ersättningssystemet. Designen är gjord för att svara på två frågor (i) spelar ersättningens storlek någon roll för de arbetssökandes jobbchanser och (ii) spelar det någon roll hur stor andel av ersättningen som är resultatbaserad?