Föräldraledighet, normer och löner

Författare: James Albrecht, Och Per-Anders Edin, Och Raquel Fernández, Och Peter Skogman Thoursie, Och Susan Vroman, Och

Dnr: 193/2022

Den svenska föräldraförsäkringen har som mål att främja jämställdhet genom att uppmuntra pappor att ta mer ansvar för vård av nyfödda barn. En viktig förändring var införandet av "pappamånader," som specifikt syftade till att öka männens föräldraledighet. Detta projekt undersöker effekten av införandet av den andra pappamånaden år 2002.

Genom att följa föräldrar som fick sitt första barn under en fyraårsperiod före reformen och de som fick sitt första barn under en fyraårsperiod efter reformen, observerar vi att pappor tog ut mer föräldraledighet än den extra månad som direkt stipulerades av den nya policyn. För att förstå detta mönster bygger projektet en modell för hur hushåll fattar beslut där både mamman och pappan gemensamt bestämmer hur mycket föräldraledighet varje förälder ska ta, baserat på flera faktorer: i) Direkta incitament: Pappor som inte tar ut sina pappamånader "lämnar pengar på bordet," vilket uppmuntrar dem att utnyttja ledigheten. ii) Lönekonsekvenser: Det kan finnas negativa löneeffekter, särskilt för pappor som tar en "överdriven" föräldraledighet, vilket skapar en avvägning mellan inkomst och tid med barnet. iii) Normeffekter: Sociala normer spelar en viktig roll. En pappa kan känna sig mer bekväm med att spendera tid på lekplatsen med sitt barn om andra pappor gör samma sak. Samtidigt kan en mamma känna sig mer bekväm att återgå till arbetet tidigt om andra mammor gör detsamma.