Flöde eller rundgång?
Sammanfattning av Rapport 2001:4
I en huvudsakligen kvalitativ studie kartläggs 148 korttidsutbildade, landsortsboende kvinnors ”vägar” genom 1990-talets arbetslöshetskris i termer av arbetsmarknadsanknytning och handlingsplaner. Kvinnorna var vid uppsägningen 30-60 år gamla och rekryterades från två populationer: uppsagda från landstinget samt deltagare i ett experimentellt arbetsmarknadsprogram. Kvinnornas ”vägar” eller ”rutter” åskådliggörs grafiskt och analyseras. I studiens andra del djupintervjuades 19 av de tidigare kartlagda kvinnorna för att få en bild av de individuella verkligheterna bakom vägarna. Syftet med detta var huvudsakligen att ge en förståelse för olika fenomen som på individnivå påverkar kvinnors möjligheter att få återanställning efter en uppsägning – särskilt sådana som av olika skäl är mindre väl kända eller svåra att upptäcka för arbetsförmedlingens personal.
Rapporten visar bl a på målkonflikter och missförstånd som ofta uppstår i mötet mellan kvinnorna och arbetsmarknadspolitiken, inte minst p g a att den senare endast i ringa utsträckning tar hänsyn till kvinnornas totala livssituation. De studerade kvinnornas verklighet varierar mycket beroende på bl a familjesituation, livsfas och andra sociala förhållanden, men gemensamt är att de flesta både vill och känner sig tvungna att ta stora hänsyn till sina sociala
nätverk vid val av arbete och arbetsförhållanden. Rapporten lyfter fram en skillnad som iakttogs mellan framtidsorienterade och här-och-nucentrerade personer, vilken kan ha betydelse för hur handlingsplaner kan tillämpas.
-
Ladda ner Rapport
Ladda ner hela Rapport 2001:4 (pdf,650kB) -
Läs pressmeddelande
Missförstånd uppstår lätt när kvinnor kommer i kontakt med arbetsmarknadsåtgärder