Bättre metoder för att analysera segregation

Skillnader i var svenskfödda och invandrare bor och yrkesskillnader mellan män och kvinnor är exempel på aktuella segregationsfrågor. I en ny rapport från IFAU redovisas nya statistiska metoder som kan användas för att analysera vilka faktorer som bidrar till segregation.

Publicerades: 29 juni 2010

Författare: Olof Åslund, Och Oskar Nordström Skans, Och

Vad förklarar segregation?

Det finns en mängd olika metoder för att mäta segregation i olika dimensioner och på olika områden. Gemensamt för de flesta av dessa metoder är att de ger ett mått på mängden segregation utan att ge någon direkt information om vilka faktorer som bidrar till den. I många sammanhang är dock just dessa faktorer särskilt intressanta. Segregation på arbetsmarknaden kan t ex orsakas av att olika grupper har olika utbildningsnivå. Genom att ta hänsyn till olika bakgrundsfaktorer kan man bättre påvisa segregation som är direkt relaterad till grupptillhörigheten.

Jämför verkligheten med slumpmässig fördelning

Att två grupper är segregerade från varandra innebär att individerna inte fördelar sig slumpvis över till exempel arbetsställen eller skolor. Istället befinner sig personer som tillhör en viss grupp i en oproportionellt stor utsträckning tillsammans med andra som tillhör samma grupp. En grundläggande idé i studien är att beskriva hur personerna skulle ha fördelat sig om det enda som skilde grupperna åt var vissa observerade egenskaper (t ex utbildning). På så sätt skapas en jämförelsenorm som sedan kan relateras till hur grupperna faktiskt är fördelade. Skillnaden mellan jämförelsenormen och verkligheten ger ett mått på hur omfattande segregationen är.

Tillämpbart på alla segregationsmått

Metoden skiljer sig från tidigare presenterade metoder genom att betinga på bakgrundsfaktorer. Fördelen är att den kan tillämpas oavsett vilket mått på segregation som används. Studien presenterar också ett nytt och lättolkat segregationsmått där den förväntade segregationen kan beräknas matematiskt, vilket gör att man slipper omfattande datorsimuleringar.

Kontakt

Om du vill veta mer kontakta Olof Åslund, tfn: 018-471 70 89, e-post: olof.aslund@ifau.uu.se.