Dåliga sjukintyg ger längre sjukfrånvaro

En orsak till den höga svenska sjukfrånvaron är att många sjukintyg behöver skickas tillbaks till läkaren för att kompletteras, det leder till 22 dagar längre sjukfrånvaro i genomsnitt. Problemet är större för lågutbildade och vissa diagnoser. Det visar en ny rapport från IFAU.

Publicerades: 15 juni 2010

Författare: Per Johansson, Och Martin Nilsson, Och

Läkare skriver ut sjukintyg eller läkarintyg som lämnas till Försäkringskassan som underlag för sjukskrivning. Försäkringskassan bedömer om det är tillräcklig information i intygen eller begär komplettering av läkaren. Att begära komplettering av sjukintyg förlänger sjukfrånvaron med i genomsnitt cirka 30 procent eller med 22 dagar.

– Kompletteringen ger stora effekter, säger Per Johansson som är en av forskarna bakom rapporten. Det kan bero på att den försäkrade inte får hjälp med rehabilitering eller anpassning av arbetsplatsen lika fort som annars, kompletteringen blir en sorts bromskloss. Kompletteringen kanske också ger ökad osäkerhet och stress, vilket förlänger sjukfrånvaron. Vi vet inte exakt vad som påverkar mest, men klart är att sjukskrivningsprocessen i sig verkar bidra till den i ett internationellt perspektiv höga svenska sjukfrånvaron.

Lågutbildade och vissa diagnoser drabbas oftare än andra

En begäran om komplettering är vanligare bland lågutbildade än bland högutbildade när hänsyn tas till typ av diagnos. Begäran om komplettering är också vanligare vid psykiska sjukdomar och smärta i rörelsesystemet (muskuloskeletala sjukdomar), även om den förra gruppen har högst andel intyg med nödvändiga uppgifter i sjukintyget.

Bakgrund

Rapportförfattarna granskar knappt 1 000 sjukintyg i Uppsala län under 2006 och 2007 och kompletterar dessa med registerdata. 40 procent av intygen bedömdes vara av mindre bra kvalitet, dvs. nödvändiga uppgifter i sjukintyget saknades. Av de studerade intygen skickades 14 procent tillbaks till läkaren för komplettering.

Kontakt

Vid frågor kontakta Per Johansson på telefon 018-471 70 86, e-post:  per.johansson@ifau.uu.se