Föräldrar är effektivare studenter
De som studerar på högskolan och har barn tar examen snabbare än andra studenter. Däremot finns det en grupp som oftare hoppar av. Detta visar en ny rapport från IFAU.
Publicerades: 26 oktober 2011
Både mängden studenter och deras ålder har ökat under de senaste 20 åren. Idag är ungefär 25 procent av de kvinnliga studenterna och 10 procent av de manliga föräldrar. Studenter med barn är äldre än genomsnittet, har oftare en högskoleutbildning sedan tidigare och är överrepresenterade i pedagogiska utbildningar samt program inriktade mot hälsoyrken. Det är dock ovanligt att högskolestudenter skaffar barn.
Rapportförfattarna jämför studenter med och utan barn under 1993–2005. De finner att studenter med barn tar examen i genomsnitt något snabbare (räknat aktiv studietid) än studenter utan barn gör. Studenter med barn använder t.ex. 7,6 terminer för en treårig generell utbildning, jämfört med 8,1 terminer för studenter utan barn.
Föräldrarna tar i genomsnitt färre poäng per aktiv termin, men går en rakare väg mot examen och väljer i mindre utsträckning att studera kurser utanför det ordinarie studieprogrammet.
– De som blir föräldrar under högskoletiden verkar vara effektivare än övriga studenter. Det kan tyckas förvånande eftersom de borde ha mindre tid för studier, säger Daniel Hallberg som är en av rapportförfattarna. En av våra hypoteser var att de som bildade familj skulle studera längre, men kanske väljer studenter med barn program som bättre passar deras livssituation.
Studieavhopp
De som fick barn under studietiden tar ut examen oftare än studenter utan barn. De som var föräldrar redan innan de började studera hoppade av i högre utsträckning än andra. Denna föräldragrupp skiljer sig markant åt i t.ex. ålder och programval. De är i genomsnitt 38 år gamla när de tar ut examen, och tar i högre utsträckning än andra ut examen från treåriga yrkesinriktade program. Studenter som fick barn under studietiden är i genomsnitt 30 år gamla vid examenstillfället, medan studenter utan barn i genomsnitt är 26 år vid tidpunkten för examen.
– Det verkar som om de som var föräldrar när de började studera inte fullföljde studierna lika ofta som de som inte var föräldrar, fortsätter Daniel Hallberg. Kanske misslyckades de oftare under de första terminerna, men det kan finnas fler tolkningar.
Bakgrund och metod
Rapportförfattarna undersöker effektiv studietid fram till examen (räknat aktiv studietid), studiehastighet och studieavhopp (räknat som frånvaro av examensregistrering). Jämförelsen har gjorts inom samma nivå och inriktning på examen och antal poäng som ingår i examen. Data kommer från IFAU-databasen, vilken innehåller individinformation om exempelvis inkomster, demografisk bakgrund, utbildning, inskrivning och tagna poäng vid högskola och universitet.
Kontakt
Vill du veta mer kontakta Daniel Hallberg, telefon: 08-580 015 47, e-post: Daniel.Hallberg@inspsf.se, Thomas Lindh, telefon: 08-402 12 16, e-post: Thomas.Lindh@framtidsstudier.se eller Jovan Žamac, telefon: 08-402 12 67, e-post: Jovan.Zamac@nek.uu.se.