God löneutveckling på arbetsplatsen minskar lönegapet mellan utomeuropeiskt födda och infödda

En ny IFAU-rapport visar att rörelser mellan arbetsplatser eller yrken inte tycks bidra till att höja de utrikesföddas löner relativt de inföddas. Lönegapet minskar istället mest på arbetsplatser och inom yrken.

Publicerades: 26 mars 2013

Författare: Tove Eliasson, Och

Mobilitet på arbetsmarknaden bidrar inte till att minska lönegapet

De som är födda utanför Europa har lägre lön än svenskfödda. Löne­skillnaderna minskar med vistelsetid i Sverige, men det går mycket långsamt. De som har en eftergymnasial utbildning har störst lönegap jämfört med svenskfödda med samma utbildningsnivå. De upplever också den högsta relativlöneökningen, från minus 19 procent av de svenskföddas löner till omkring minus 11 procent på 30 år.

Ett sätt att höja sin lön är att byta arbetsplats eller yrke. Rapportförfattaren visar att rörelser på arbetsmarknaden inte minskar de utomeuropeiskt föddas lönegap gentemot de svenskfödda. Istället ökar relativlönen genom bättre lönetillväxt på arbetsplatserna och inom yrken.

– Kanske upplever arbetsgivarna till att börja med en osäkerhet kring de erfarenheter och kunskaper som en utrikesfödd har och kompenserar det med en lägre lön. När arbetsgivarna lär sig om arbetstagarens kompetens ökar lönen och på så sätt har de invandrade en bättre löneutveckling på arbetsplatserna än vad de svenskfödda har, säger Tove Eliasson som skrivit rapporten.    

Tove tillägger att studien beskriver den löneutveckling individer har på sin arbetsplats jämfört med löneutvecklingen om man byter arbetsplats. Hon menar att resultaten inte kan tolkas som att utrikesfödda ”gynnas av att stanna” på en plats då studien inte avgör varför en individ byter arbetsplats eller stannar kvar.

Inte heller utomeuropeiskt födda med eftergymnasial utbildning ökar sina löner lika mycket genom yrkesmobilitet som de infödda gör. Om de hade tjänat lika mycket på yrkesmässig mobilitet skulle relativ­löneökning för gruppen över tid vara betydligt större.

Metod och data

Rapportförfattaren studerar lönegapet mellan utomeuropeiskt födda och svenskfödda. Relativlöne­ökningen delas upp i löneökningar inom respektive mellan arbetsplatser och yrken. Löneinformation finns för hela den offentliga sektorn och ett urval av den privata sektorn 1995–2008. Det inkluderar individer som invandrat efter 1975 och då var 20 år eller äldre. Alla individer som förändrat sin utbildningsnivå under observationsperioden exkluderas från analysen.

Kontakt

Vill du veta mer kontakta oss på ifau@ifau.uu.se.