Gymnasieval påverkas av bostadsområdets karaktär

I områden där många har låg utbildning söker få ungdomar en teoretisk gymnasielinje visar en ny IFAU-rapport. Dessa områdeseffekter kan leda till minskad social rörlighet och ökad social segregation.

Publicerades: 31 maj 2010

Författare: Lars Lindvall, Och

I områden där många har låg utbildning söker få ungdomar en teoretisk gymnasielinje. Om andelen lågutbildade fördubblas minskar sannolikheten att söka till teoretisk linje med 7,5 procentenheter. Denna självförstärkande effekt kan leda till minskad social rörlighet och förstärkt segregation.

Invandrarungdomar (i första och andra generationen) som bor i invandrartäta områden har en större sannolikhet än invandrarungdomar med samma förutsättningar i andra områden att söka till en teoretisk linje.

Små effekter av förväntade framtida inkomster

En viktig del av utbildningsvalet är de inkomster olika alternativ förväntas ge. Om den förväntade framtida inkomsten av att utbilda sig stiger, ökar sannolikheten att personer utbildar sig. Effekterna är dock väldigt små och likartade för alla grupper.

Ungdomar i Stockholms län 1988–1992

I studien undersöks hur bostadsområdets karaktär påverkar sannolikheten att ungdomar söker en teoretisk gymnasielinje. I analysen undersöks sökbeteendet bland nästan 70 000 ungdomar i Stockholms län åren 1988–1992.

För att skatta effekten av bostadsområdets karaktär undersöks om gymnasievalet förändras då områdets egenskaper förändras. I analysen hålls dessutom ungdomarnas egenskaper och deras familjebakgrund konstant.

Kontakt

Om du vill veta mer, kontakta Lars Lindvall, tel: 070-458 41 42, e-post: lars.lindvall@nek.uu.se.