Kommunala arbetsmarknadsinsatser riktade till ungdomar mellan 18 och 24 år

En ny rapport från IFAU presenterar beskrivande statistik om ungdomsåtgärderna kommunalt ungdomsprogram och ungdomsgarantin.

Publicerades: 29 juni 2010

Författare: Kristina Sibbmark, Och Anders Forslund, Och

Frivilligt för kommunerna att ta ansvar för arbetslösa ungdomar

Sedan mitten av 1990-talet kan kommunerna frivilligt bedriva kommunalt ungdomsprogram och ungdomsgarantin. Kommunen och arbetsförmedlingen tecknar ett avtal, och arbetsförmedlingen anvisar ungdomarna till programmet. Programmen innehåller främst olika former av praktik eller utbildning, och de syftar till att förbättra ungdomarnas möjligheter till arbete och studier. Kommunen har stor frihet i utformningen av programmen, och kan samarbeta med skola, studieförbund eller ideella organisationer. Ungdomarna har aktivitetsstöd (motsvarande a-kassa), utvecklingsersättning (motsvarande socialbidrag) eller annan ersättning under programtiden.

Kommunalt ungdomsprogram för 18–20-åringar

Drygt 150 000 ungdomar har deltagit i det kommunala ungdomsprogrammet sedan starten 1995. I medel deltog de 128 dagar och de var arbetslösa cirka 52 dagar innan de började (båda medianvärden). Knappt 54 procent av deltagarna var kvinnor och runt 85 procent hade avslutat en gymnasieutbildning. Fram till år 2000 var det vanligast att deltagarna blev arbetslösa efter programmets slut. Andelarna som börjat arbeta har därefter ökat till runt 40 procent, och 13 procent har gått vidare till studier.

Ungdomsgaranti för 20–24-åringar

Drygt 64 000 20–24-åringar har deltagit i ungdomsgarantin sedan starten 1998. I medel deltog de i 90 dagar och de var arbetslösa knappt 125 dagar innan de började (båda medianvärden). Av deltagarna var 44 procent kvinnor och knappt 74 procent hade avslutat en gymnasieutbildning. Jämfört med det kommunala ungdomsprogrammet var programtiden kortare, tiden i arbetslöshet längre samt andelen kvinnor och gymnasieutbildade lägre. En hög andel – runt en tredjedel – bor i hushåll som mottar socialbidrag. Efter tiden i ungdomsgarantin har deltagarna tidigare i stor utsträckning åter varit arbetslösa, men under senare år har runt 40 procent gått till arbete och 13,4 procent började studera direkt.

Kontakt

Om du vill veta mer kontakta Kristina Sibbmark, tfn 018-471 70 92, e-post: kristina.sibbmark@ifau.uu.se