Kommunala sommarjobb hade ingen effekt på framtida inkomster

En ny rapport från IFAU studerar den framtida inkomstutvecklingen för ungdomar som haft kommunala sommarjobb. Studien visar att kommunala sommarjobb inte ger högre framtida inkomster.

Publicerades: 23 juni 2010

Författare: Iris J Y Wang, Och Kenneth Carling, Och Ola Nääs, Och

Kommunala sommarjobb förbättrar inte inkomstutvecklingen

Ett kommunalt sommarjobb ger högre inkomst omedelbart efter avslutat gymnasium. Men den effekten har försvunnit ett år senare. En förklaring till detta resultat kan vara att de ungdomar som inte fick kommunala sommarjobb hittade andra sommarjobb; en annan att ungdomar efter gymnasiet har möjlighet att skaffa sig arbetslivserfarenhet genom arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Slumpmässig fördelning av sommarjobb

Falu kommun erbjuder cirka 200 sommarjobb per år till kommunens gymnasieungdomar. Men runt 800 ungdomar ansöker varje år och kommunen lottar därför ut sommarjobben till de sökande. Vanligtvis skulle det vara svårt att jämföra ungdomar med erfarenhet av sommarjobb med de andra eftersom förmågan att finna sommarjobb förmodligen sammanfaller med förmågan att hitta jobb efter gymnasiet. Lotteriet gör dock jämförelsen rättvisande. Studien är baserad på uppgifter om de 2 142 ungdomar som sökte kommunala sommarjobb i Falun under perioden 1995 till 2002. Dessa ungdomar delades in i två grupper: de som fått respektive inte fått ett erbjudande om ett kommunalt sommarjobb. Dessa två grupper följdes i upp till sju år efter gymnasiet och deras inkomstutveckling jämfördes. Endast ett fåtal ungdomar kunde följas hela perioden varför den långsiktiga effekten är osäker.

Kontakt

Vill du veta mer, kontakta Kenneth på telefon: 023-77 89 67 eller via e-post: kca@du.se