Risken att bli anvisad en arbetsmarknadspolitisk åtgärd påverkar även dem som inte deltar
En ny rapport från IFAU visar att arbetslösa söker jobb hårdare och har lägre löneanspråk om de tror att de riskerar att anvisas till en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Studien är genomförd på tyska data.
Publicerades: 08 juni 2010
Arbetslösa som upplever att sannolikheten är hög att anvisas till en arbetsmarknadspolitisk åtgärd har 3 procents lägre löneanspråk och använder fler sökkanaler än jämförbara arbetslösa som uppfattar sannolikheten som låg. Studien är genomförd på tyska data och omfattar alla sorters aktiva åtgärder, bl.a. söka jobb-kurser, arbetsmarknadsutbildning och olika praktikåtgärder.
Varför påverkas individer av åtgärder redan innan de deltar?
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder kan uppfattas som möjligheter eller ”hot”. Om en insats uppfattas som en möjlighet borde en ökad sannolikhet att delta leda till att sökaktiviteten minskar och löneanspråken ökar. Men om åtgärden uppfattas som ett hot borde en ökad risk för att delta leda till minskade löneanspråk och ökad sökaktivitet, dvs. precis de effekter som observeras i rapporten.
Vilken betydelse har resultaten?
I utvärderingar av arbetsmarknadspolitik undersöker man oftast effekterna för de individer som faktiskt deltagit i åtgärden. Men i denna rapport visar författarna att det även finns effekter för personer som inte deltar. I detta konkreta fall skulle man underskatta åtgärdernas sysselsättningseffekter om man bara fokuserade på deltagarna.
Unika enkätdata
Rapporten är baserad på unika data från ”IZA Evaluation Data”. Datamaterialet består av en enkät gjord med ett 9-procentigt stickprov om ca 8 000 individer i åldern 16–54 år som blev arbetslösa i Tyskland under juni 2007–maj 2008. Enkäten är mycket detaljrik och innehåller de uppgifter om sökbeteende och löneanspråk som använts i rapporten.
Kontakt
Vid frågor kontakta Per Johansson på telefon 018-471 70 86, e-post: per.johansson@ifau.uu.se eller Gerard J. van den Berg via e-post: gjvdberg@xs4all.nl