Rörlig personal befordras oftare inom statsförvaltningen

De som når de högsta chefspositionerna i statlig förvaltning har oftare än andra bytt arbetsplats inom förvaltningen eller arbetat i andra delar av offentlig sektor, visar en ny IFAU-rapport.

Publicerades: 05 oktober 2011

Författare: Klaus Brösamle, Och Oskar Nordström Skans, Och

De flesta högre tjänstemännen i statsförvaltningen har rekryterats internt inom förvaltningen. Men de som har tidigare erfarenhet från andra delar av ekonomin har större sannolikhet att befordras. De flesta som arbetat utanför statsförvaltningen har arbetat inom andra delar av den offentliga sektorn eller inom ideella organisationer, erfarenhet från privata företag är mer sällsynt.

– Både de som bytt jobb mellan olika delar av förvaltningen och de som rört sig mellan förvaltningen och andra delar av ekonomin har större sannolikhet att bli till exempel generaldirektör eller avdelningschef, säger Oskar Nordström Skans som är en av rapportförfattarna.

Rörlighet viktigast för de med kortare utbildning

Rörlighet har relativt sett större effekt för dem som har kortare utbildning. Det stämmer med teorier som förutspår att rörlighet kan fungera som ett sätt att signalera hög produktivitet för dem som har mindre formella meriter.

Överlag har kvinnor lägre sannolikhet än män att befordras till de högsta chefstjänsterna. Skillnaderna uppstår redan vid övergång till de lägre chefs-tjänsterna. De kvinnor som trots allt påbörjar en chefskarriär har lika stor sannolikhet som män att fortsätta befordras. Effekterna av rörlighet är dock väldigt likartade för män och kvinnor.

Datamaterial

Rapporten analyserar ett datamaterial som består av 40 000 individer, vilket är samtliga anställda inom den svenska statsförvaltningen med minst gymnasie-utbildning under åren 1995–1997. Rörligheten under de 10 föregående åren relateras till sannolikheten att befordras under de kommande 10 åren. Med högre tjänstemän menas till exempel avdelningschefer och generaldirektörer.

Kontakt

Om du vill veta mer kontakta Klaus Brösamle, e-post: broesamle@hertie-school.org