Tyskorna planerar att gå tillbaks till jobbet snabbare med ny föräldraersättning

År 2007 gjordes den tyska föräldrapenningen om. Andelen nyblivna mödrar som planerar en snabb återgång i arbete ökade därigenom med 15 procentenheter visar en ny rapport från IFAU.

Publicerades: 03 juni 2010

Författare: Annette Bergemann, Och Regina Riphahn, Och

Den nya föräldraersättningen liknar det svenska systemet

Innan reformen var föräldraersättningen förhållandevis låg (maximalt 300 Euro), behovsprövad och tvåårig. Reformen innebar att ersättningen kopplades till tidigare arbetsinkomst och förkortades till ett år. Föräldrapenningen är nu två tredjedelar av tidigare inkomst med ett minimum på 300 och ett maximum på 1 800 Euro. Det nya systemet gäller för alla barn födda från 1 januari 2007 och har stora likheter med ersättningen i Sverige.

Tidig utvärdering

Eftersom förändringen av föräldraersättningen skedde nyligen finns inte data på mödrars faktiska arbetsutbud efter förändringen. Utvärderingen är därför baserad på frågor till nyblivna mödrar om hur snart de planerar att återvända till arbetsmarknaden. Mödrar som svarat att de planerar att återvända inom ett år efter intervjutillfället klassificeras som att de återvänder i arbete ”snabbt”. I analysen jämförs kvinnor som fött barn 2007 med kvinnor som fött barn 2005 och 2006.

Snabbare återgång i arbete efter reformen

Andelen som svarar att de planerar att återvända till arbete inom ett år är 15 procentenheter högre bland dem som fött barn under 2007 än bland dem som fött barn under 2005 och 2006. Resultatet har att göra med att reformen skapat skarpare incitament för återgång i arbete: dels är ersättningslängden kortare och dels är inkomstförlusten större än tidigare när ersättningen tar slut. Cirka 40 procent av de svarande planerade att gå tillbaks till jobbet inom ett år.

Enkätdata från Tyskland

I rapporten analyseras enkätsvaren från 443 nyblivna mödrar som fött barn under 2005, 2006 och 2007. Barnen som föddes 2007 var i genomsnitt två månader gamla då frågorna besvarades. Data kommer från den s.k. German Socio-Economic Panel, ett datamaterial som är riksrepresentativt.

Kontakt

Vid frågor kontakta Annette Bergemann (abergemann@feweb.vu.nl).