Företag anpassade sig till en inställd skattehöjning

Många fåmansbolag ökade utdelningarna inför en planerad höjning av utdelningsskatten, visar en ny IFAU-rapport.

Publicerades: 08 april 2025

Författare: Johan Holmberg, Och Håkan Selin, Och

Skattehöjningen som aldrig blev av

Det var länge tänkt att utdelningsskatten på aktier i fåmansbolag skulle höjas från 20 till 25 procent den 1 januari 2018. Reformen drogs dock tillbaka med kort varsel efter politiska konflikter sommaren 2017, där oppositionen hotade med misstroendevotum mot enskilda ministrar.

Ökade utdelningar i väntan på höjningen

Även om skattehöjningen aldrig genomfördes, visar rapportförfattarna att många fåmansbolag redan hade planerat för förändringen. De ökade sina utdelningar väsentligt under 2016–2017, jämfört med onoterade flermansbolag vars skatt inte var tänkt att påverkas.

År 2018 sjönk fåmansbolagens utdelningar igen, särskilt i företag med stora kassatillgångar som hade haft mycket kapital att dela ut.

–Det är inte förvånande att företagen anpassade sig. Rådet från experter och ekonomijournalister var att ta ut så mycket vinst som möjligt före den planerade höjningen, säger Håkan Selin som är en av flera rapportförfattare. Intresset var stort och antalet sökningar på ”3:12-regler”, som skattereglerna för fåmansföretag kallas, ökade stort på nätet.

Påverkade inte investeringarna

En del befarade att de ökade utdelningarna skulle leda till att företagen investerade mindre, men forskarna ser inga tecken på det. Företagens lönekostnader påverkades inte heller.  

–Den inställda skattereformen verkar inte ha påverkat vad vi skulle kalla den reala ekonomiska aktiviteten, säger Håkan Selin.

Extra skatteintäkter – men förlust för delägare

Händelsen får dock konsekvenser för delägare som till följd av den förväntade skattehöjningen tog ut pengar från företagen, betalade 20 procent i skatt, och sedan eventuellt kom att återinvestera dem direkt. Och för staten som till följd av den misslyckade skatteplaneringen fick extra tidigarelagda skatteintäkter.

–Vi har gjort förenklade beräkningar som tyder på att de extra skatte­inbetalningarna uppgick till 4,1 miljarder kronor. Det är förmodligen lågt räknat då vi endast studerar de fåmansföretag som har samma skattestatus 2012–2019, avslutar Håkan Selin.

Bakgrund – företagsvinster

I Sverige beskattas företagsvinster i två led: först betalar bolagen bolagsskatt, och sedan beskattas ägarna när vinsten delas ut (utdelningsskatt). För fåmansbolag är utdelningsskatten 20 procent enligt de så kallade 3:12-reglerna, medan delägare i andra onoterade bolag betalar 25 procent.

Så gjordes studien

Forskarna genomförde en mikroekonometrisk analys (event-studie) baserad på statistik från SCB, där företag och koncerner kopplades till personliga ägare. Dessutom kartlades förväntningar om höjd utdelningsskatt och förändrade så kallade 3:12-regler genom att analysera söktrender och mediearkiv.

Kontakt

Rapport 2025:8 "Skattehöjningen som aldrig blev av. En studie av hur förväntningar om utdelningsskatter påverkar företag" är skriven av Johan Holmberg (Handelshögskolan, Umeå universitet) och Håkan Selin (IFAU). Rapporten är en sammanfattning av Working paper 2025:3. För mer information, kontakta Håkan Selin på hakan.selin@ifau.uu.se.