Inga tydliga hälsoeffekter av jobbgarantin för ungdomar

Det arbetsmarknadspolitiska programmet jobbgarantin för ungdomar har inte några tydliga effekter på de arbetssökandes hälsa. Det visar en ny IFAU-rapport.

Publicerades: 27 september 2024

Författare: Caroline Hall , Och Linus Liljeberg, Och Kaisa Kotakorpi, Och Jukka Pirttilä, Och

Tidigare studier har funnit att arbetsmarknadspolitiska program inte bara kan bidra till att förbättra arbetssökandes möjligheter att få jobb utan också förbättra deras hälsa och välbefinnande.

Programmet jobbgarantin för ungdomar har i genomsnitt dock ingen mätbar effekt på de ungas hälsa, enligt rapportförfattarna. Arbetslösa ungdomar som är berättigade att delta i jobbgarantin får under det första året av arbetslöshet lika många läkemedelsrecept utskrivna och har lika många vårdbesök som de som inte kan delta.

–Vi var framförallt intresserade av om jobbgarantin för unga skulle hjälpa mot psykisk ohälsa, men vi ser inga tecken på det för gruppen som helhet, säger Linus Liljeberg som är en av rapportförfattarna.

–Det skulle kunna bero på att de organiserade aktiviteterna i jobbgarantin många gånger är få, så få att det kanske inte är konstigt att de inte har någon effekt för de hälsoutfall vi studerar – medicinering och läkarbesök inom specialiserad vård. Men det är viktigt att den rådande bilden av att arbetsmarknadsprogram har positiva hälsoeffekter nyanseras och att det inte kan generaliseras till alla program eller målgrupper, fortsätter han.

De med tidigare psykiska besvär mår något bättre

En grupp unga arbetssökande hade ändå en något lägre sannolikhet att söka vård – unga som var berättigade att delta i jobbgarantin och hade en dokumenterad psykisk ohälsa verkar ha mått något bättre de första tre månaderna av sin arbetslöshet, det vill säga innan de kunde börja programmet, än jämförbara unga som var för gamla för att anvisas till jobbgarantin.

– Att de mår bättre innan programstart kan istället ha att göra med att de ökar sin sökintensitet för att inte behöva delta, om de söker fler jobb får de också sannolikt jobb i högre utsträckning, avslutar Linus Liljeberg.

Bakgrund, data och metod

Arbetssökande mellan 16 och 24 år som varit inskrivna på Arbetsförmedlingen i tre månader kan sedan 2007 delta i jobbgarantin för ungdomar. Programmet inleds med kartläggning, vägledning och eget jobbsökande, senare kan deltagarna få en praktikplats eller delta i en utbildning.

Arbets­sökande som ännu inte fyllt 25 år jämförs med arbetssökande som har fyllt 25 år och därför inte kan anvisas till programmet. Data består av 20–29 åringar som skrevs in 2008–2014. De följs under tolv månader från arbetslöshetens början.

Kontakt

Rapport 2024:16 ”Hälsoeffekter av jobbgarantin för ungdomar” är skriven av Caroline Hall och Linus Liljeberg vid IFAU, Jukka Pirttilä vid Helsingfors universitet samt Kaisa Kotakorpi vid Tampere universitet. Rapporten är en sammanfattning av Working paper 2024:15.

För mer information, kontakta Linus Liljeberg: linus.liljeberg@ifau.uu.se eller 018-471 70 97.