Konkurrens mellan arbetsgivare i städer driver löneskillnader
Lönerna är högre i större städer. En ny studie från IFAU visar att det kan bero på att konkurrensen mellan arbetsgivarna är större i större städer än i mindre. Skillnaderna märks mest bland dem som tjänar mest.
Publicerades: 23 april 2025
Större städer ger högre löner – tack vare konkurrens
Att lönerna är högre i större städer beror delvis på högre andel högutbildade och skillnader i bransch- och yrkessammansättning. Utöver dessa faktorer brukar man även tala om storstadslönepremien, en extra lönepremie som vanligtvis kopplas till att stora städer lockar fler kvalificerade arbetstagare, att matchningen mellan arbetsgivare och arbetstagare fungerar bättre eller att människor lär sig mer. Rapportförfattarna visar att även konkurrensen mellan arbetsgivare spelar en viktig roll.
I större städer finns det fler företag inom samma bransch vilket gör att företag måste konkurrera mer om att behålla och rekrytera personal. Denna konkurrens förklarar mellan 20–30 procent av lönepremien i större städer, enligt forskarnas beräkningar.
– Det handlar inte bara om att anställda är mer produktiva i städer, utan också om arbetsmarknadens struktur, säger Martin Korpi som är en av forskarna bakom studien.
Effekten är tydligast bland höginkomsttagare – för de tio procent som tjänar mest är lönepremien störst. Förklaringsvärdet är lägre för median- och låginkomsttagare.
– Konkurrensen mellan arbetsgivare är en bidragande orsak till att lönerna generellt är högre i större städer, även när man tar hänsyn till faktorer som t.ex. utbildningsnivå och bransch, säger Martin Korpi.
Så undersöks sambandet mellan arbetsgivarkoncentration och löner
Studien bygger på svenska registerdata över bl.a. inkomstuppgifter för anställda och information om deras arbetsgivare 1996–2015. Forskarna utgår från ett så kallat AKM-ramverk – en statistisk modell som gör det möjligt att separera individers och arbetsgivares bidrag till inkomsten (så kallade fixa effekter). Utifrån de företagsspecifika fixa effekterna skattas sedan storstadslönepremien och effekten av arbetsgivarkoncentration. I ett sista steg undersöks även hur konkurrensen mellan arbetsgivare påverkar skillnader i inkomstojämlikhet mellan stora och små lokala arbetsmarknader.
Kontakt
IFAU rapport 2025:9 är en sammanfattning av working paper 2025:4, av Daniel Halvarsson och Martin Korpi vid Ratio, Näringslivets forskningsinstitut. För mer information kontakta Martin Korpi på martin.korpi@ratio.se