Kvinnor och män påverkas lika mycket av motgångar
Kvinnors underrepresentation i chefspositioner kan inte förklaras av att de är sämre än män på att hantera motgångar i en konkurrensutsatt miljö. Det visar en ny rapport från IFAU.
Publicerades: 19 september 2016
Trots bättre betyg och längre utbildning har kvinnor i genomsnitt lägre löner och positioner i arbetslivet än vad män har. Kvinnorna är t.ex. mer sällan chefer. Forskare från olika discipliner har undersökt vad det kan bero på. Studier på manliga och kvinnliga studenter som utfört uppgifter i en kontrollerad experimentmiljö har visat att kvinnor försämrar sina prestationer efter att de har fått negativ feedback, medan män inte påverkas alls. Det har fått forskare att spekulera kring om könsskillnader i förmågan att hantera motgångar kan vara en orsak till att kvinnor har svårt att nå chefspositioner på arbetsmarknaden.
Som ett första steg i att undersöka om motsvarande mönster finns även utanför experimentella miljöer har rapportförfattaren studerat elitidrottare. Elitidrottare är intressanta i sammanhanget eftersom de är verksamma i en mycket tävlingsinriktad miljö, precis som män och kvinnor som konkurrerar om chefspositioner på arbetsmarknaden. Rapportförfattaren jämför manliga och kvinnliga professionella golfspelare, och finner att både män och kvinnor försämrar sina resultat i samma utsträckning efter ett upplevt misslyckande.
– Resultatet är viktigt eftersom det stärker bilden av att kvinnor och män som är verksamma i konkurrensutsatta miljöer är relativt lika beteendemässigt, säger Olof Rosenqvist. Det talar för att kvinnors svårigheter att nå de absoluta toppositionerna på arbetsmarknaden är orsakade av strukturer i arbetslivet snarare än av psykologiska könsskillnader.
Data och metod
I rapporten studeras manliga och kvinnliga professionella golfspelare som deltagit i tävlingar i Europa och USA. Halvvägs in i dessa tävlingar skiljer man på den bästa och sämsta halvan av spelarna i startfältet. Den sämsta halvan får inte spela vidare och får inga prispengar medan de bästa spelarna får slutföra tävlingen och inkassera prispengar (som beror på det slutgiltiga resultatet). Spelare i mitten av resultatlistan har alltså presterat ungefär samma resultat men kommer uppleva prestationen på olika sätt beroende om de precis missat eller precis klarat kvalgränsen. Rapportförfattaren använder sedan en statistisk modell för att studera hur prestationen i nästa tävling påverkas av den tidigare upplevelsen av misslyckande eller framgång.
Kontakt
IFAU Working paper 2016:14 "Is there a gender difference in the ability to deal with failures? Evidence from professional golf tournaments" är skriven av Olof Rosenqvist vid IFAU och Uppsala universitet. Om du vill veta mer kontakta Olof på tel 018-471 60 64, eller e-post olof.rosenqvist@ifau.uu.se