Längre uppsägningstid underlättar omställningen till nytt jobb
Varslade tjänstemän med längre uppsägningstid fick både högre löner och kortare tid i arbetslöshet visar en ny rapport från IFAU.
Publicerades: 24 oktober 2024
Forskarna undersöker om en förlängd uppsägningstid kan underlätta omställningen mellan två jobb. Det visar sig att längden på uppsägningstiden spelar en viktig roll – för privatanställda tjänstemän leder en extra månads uppsägningstid till att tiden i arbetslöshet minskar med cirka tre veckor, samtidigt som chanserna att hitta ett nytt jobb utan att ha blivit arbetslös ökar. Detta trots att personer med längre uppsägningstid tenderar att söka färre jobb än de som har en kortare uppsägningstid. Dessutom fick varslade med längre uppsägningstid högre lön på sitt nya jobb.
– De varslade kan vara mer selektiva i sitt jobbsökande om de har längre tid på sig, då ökar chanserna att hitta ett jobb som bättre matchar deras kompetens vilket i sin tur leder till högre ingångslön på nya jobbet, säger Jonas Cederlöf som är en av rapportförfattarna.
Effektivare att söka jobb som anställd än som arbetslös
Forskarna visar att en förklaring till de gynnsamma effekterna av längre uppsägningstid är att det är mer effektivt att söka jobb under pågående anställning än som arbetslös. Det beror troligen på att de arbetssökande kan undvika stigmat som ofta förknippas med arbetslöshet.
–Vi vet att många arbetsgivare ser arbetslöshet som en negativ signal för en persons produktivitet. Att då kunna söka jobb under en pågående anställning hjälper den arbetssökande att undvika detta stigma, menar Jonas Cederlöf.
Avgångsvederlag ger längre arbetslöshet
Personer med längre uppsägningstid får högre avgångsvederlag, en kompensation där arbetsgivaren köper ut arbetstagaren. Det har en negativ effekt på sysselsättningen, där en ökning av avgångsvederlaget med 10 000 kronor förlänger tiden det tar att hitta ett nytt jobb och ökar arbetslöshetstiden med cirka en halv månad.
Metod
Rapportförfattarna studerar cirka 440 000 arbetstagare som blev uppsagda 2005–2016. För att undersöka effekten av uppsägningstid använder de sig av variation som kommer från kollektivavtalen för tjänstemän i privat sektor. Enligt kollektivavtalen har de som är över 55 år vid varseltidpunkten och har varit anställda i mer än 10 år rätt till längre uppsägningstid. Genom att jämföra personer som var strax över och under 55 år vid varseltillfället isoleras effekten av längre uppsägningstid bland i övrigt jämförbara individer. Data kommer från Arbetsförmedlingen och SCB.
Kontakt
IFAU-rapport 2024:18 Hur påverkar uppsägningstiden omställningen till ett nytt jobb är skriven av Jonas Cederlöf (IFAU), Peter Fredriksson (UU), Arash Nekoei (IIES) och David Seim (SU). Rapporten är en sammanfattning av working paper 2024:16. För mer information kontakta Jonas Cederlöf på jonas.cederlof@ifau.uu.se alternativt 0706 720 074.