Stora skillnader i utbildningslängd, sysselsättning och inkomster mellan olika befolkningsgrupper

Utbildningsnivå, sysselsättningsgrad och inkomster skiljer sig kraftigt mellan olika grupper i Sverige. Utrikes födda har generellt lägre inkomster och sysselsättning än både inrikes födda med utländsk bakgrund och inrikes födda med svensk bakgrund. Kön är en annan avgörande faktor, enligt en ny rapport från IFAU.

Publicerades: 19 december 2024

Författare: Mattias Engdahl, Och Linus Liljeberg, Och

Stora variationer inom gruppen utrikes födda

Utrikes födda har i genomsnitt kortare utbildning än personer födda i Sverige, men det finns undantag. Till exempel har invandrare från Nordamerika, Europa och delar av Asien inte sällan längre utbildning än inrikes födda.

Oavsett utbildningsnivå har utrikes födda generellt en svagare position på arbetsmarknaden, med lägre sysselsättningsgrad och inkomster än inrikes födda med svensk bakgrund. Sysselsättning och inkomst varierar dock tydligt mellan olika ursprungsregioner och kvinnor och män.

–De som är födda i Norden, västra och södra Europa samt Nordamerika har relativt höga inkomster, medan andra grupper har betydligt mindre. Särskilt låga inkomster har kvinnor från Afrika och delar av Asien, säger Mattias Engdahl, en av rapportförfattarna.

Inrikes födda med utländsk bakgrund mer lika inrikes födda med svensk bakgrund

Inrikes födda med två utrikes födda föräldrar har en utbildningsnivå som är jämförbar med personer födda i Sverige med svenskfödda föräldrar, men deras sysselsättningsgrad och inkomst är lägre. Kvinnor som är födda i Sverige med utländsk bakgrund har dock ofta en starkare position på arbetsmarknaden än män med motsvarande bakgrund.

– Att kvinnor med utländsk bakgrund har längre utbildning och är sysselsatta i högre utsträckning än männen står i kontrast till situationen för utrikes födda, där män oftast har en starkare position på arbetsmarknaden än kvinnor, säger Linus Liljeberg, medförfattare till rapporten.

Bakgrund

Rapporten bygger på registerdata från 2021 och omfattar den folkbokförda befolkningen i åldrarna 20–64 år. En fjärdedel var födda i ett annat land och 4 procent av de inrikes födda har utländsk bakgrund, det vill säga två utrikes födda föräldrar. Inrikes födda med svensk bakgrund avser personer födda i Sverige med åtminstone en förälder född i Sverige.

Kontakt

IFAU-rapport 2024:24 ”Arbetsmarknadsanknytning och utbildning: Skillnader mellan svensk och utländsk bakgrund” är skriven av Mattias Engdahl och Linus Liljeberg, båda på IFAU. Vid frågor kontakta Mattias på mattias.engdahl@ifau.uu.se alternativt på 018-471 70 62 eller Linus på linus.liljeberg@ifau.uu.se alternativt 018-471 70 97.