Vårdnadsbidraget ledde till sämre inkomstutveckling för vissa mammor
Tillgång till det kommunala vårdnadsbidraget resulterade i lägre arbetsinkomster under flera år för mammor som inte var etablerade på arbetsmarknaden innan de fick barn. Däremot påverkades inte mammor som arbetade innan barnets födelse på samma sätt i det längre perspektivet, visar en ny rapport från IFAU.
Publicerades: 06 december 2024
Under 2008–2016 hade de kommuner som ville möjlighet att erbjuda ett skattefritt vårdnadsbidrag till föräldrar som valde bort offentligt finansierad förskoleverksamhet. Bidraget kunde användas när barnet var mellan 1 och 3 år och uppgick till maximalt 3 000 kronor i månaden.
Endast omkring 6 procent av de familjer som hade rätt till vårdnadsbidraget använde det. Bidraget togs oftast ut under barnets andra levnadsår och i genomsnitt under 9 månader. Det var framför allt mammor som ansökte om bidraget.
Lägre inkomster och färre barn i förskolan
Att ha tillgång till vårdnadsbidraget ledde till att mammor fick lägre arbetsinkomster och att deras barn gick mindre i förskola under den tid familjen kunde använda bidraget. De lägre arbetsinkomsterna visar att det främst var mammor som annars skulle ha arbetat som använde vårdnadsbidraget, och alltså inte mammor som ändå skulle ha stannat hemma.
Lägre inkomster under flera år
Tillgången till vårdnadsbidraget ledde till lägre arbetsinkomster upp till 7 år efter barnets födelse. Det var framför allt mammor som inte var etablerade på arbetsmarknaden innan de fick barn som fick lägre inkomster på sikt, medan inkomsten för dem med starkare arbetsmarknadsanknytning inte påverkades på samma sätt.
–En möjlig förklaring kan vara att de mammor som jobbade innan föräldraledigheten hade rätt att gå tillbaka till sina tidigare anställningar efteråt, säger Caroline Hall. Det kan ha varit svårare för mammor som inte jobbade innan att hitta ett nytt jobb efter att de varit hemma en längre tid.
Tecken på sämre skolresultat för pojkar
Det finns indikationer på att tillgång till vårdnadsbidraget försämrade pojkars resultat på de nationella proven i årskurs 3, framför allt pojkar vars mammor högst hade en gymnasieutbildning. Författarna finner däremot ingen effekt på flickors provresultat.
Jämförelse av familjer i olika kommuner
För att fånga ett eventuellt orsakssamband mellan tillgång till vårdnadsbidraget och olika utfall jämför författarna kommuner som införde bidraget med kommuner som inte införde det, samt föräldrar som fick barn före och efter vårdnadsbidraget infördes, i ett matchat urval av kommuner. Kommunerna matchas utifrån arbetslöshetsnivå (före bidraget infördes), andel invånare med eftergymnasial utbildning och andel utrikes födda för att säkerställa att de två grupperna är jämförbara. Den metodologiska ansatsen kallas för skillnad i skillnader (difference-in-differences).
Kontakt
IFAU-rapporten 2024:23 ”Vårdnadsbidragets påverkan på föräldrars inkomstutveckling och barns skolresultat” är skriven av Caroline Hall, Erica Lindahl och Sara Roman vid IFAU. Rapporten är en sammanfattning av IFAU Working paper 2024:23 ” För mer information kontakta Caroline Hall på caroline.hall@ifau.uu.se alternativt 018-471 70 73.