Funktionshindrade i Sverige: Stor andel i arbetskraften och i arbetsmarknadsåtgärder
Arbetsmarknadspolitiken för personer med funktionshinder inom OECD-länderna varierar kraftigt. Detta visar en omfattande studie av Anders Bergeskog, IFAU. För första gången presenteras också jämförbar statistik för i vilken utsträckning personer med funktionshinder deltar i olika typer av arbetsmarknadspolitiska program eller har förtidspension.
Publicerades: 30 augusti 2010
Jämförelsen visar att arbetshandikappade i Sverige har ett högt arbetskraftsdeltagande, men nästan en fjärdedel av dessa personer deltar i arbetsmarknadspolitiska program där de räknas som sysselsatta. Detta har delvis att göra med att nästan hälften av deltagarna med arbetshandikapp i arbetsmarknadspolitiska program är i en anställning med långvariga lönesubventioner och 30 procent är i skyddad sysselsättning. Andelen funktionshindrade i arbetsmarknadsutbildning och praktikprogram är knappt tio procent för respektive åtgärd.
Andra OECD-länder
Av de 21 länder som jämförts är arbetskraftsdeltagandet högt även i Nya Zeeland, Tyskland och Frankrike medan det är lägre än genomsnittet i Spanien, Irland, Polen, Grekland och Italien. Elva av länderna har specialstuderats med avseende på den politik som bedrivs för att integrera personer med funktionshinder på arbetsmarknaden. Både antalet deltagare i arbetsmarknadspolitiska program och antalet förtidspensionärer är störst i Sverige och Irland, medan det i båda fallen är minst i Storbritannien och Australien. Nästan hälften av deltagarna i arbetsmarknadspolitiska program i Finland och Norge är i arbetsmarknadsutbildning. Även i de engelsktalande länderna är arbetsmarknadsutbildning viktigt likasom praktikprogram, men långvariga lönesubventioner förekommer i princip inte.
Internationella trender
Inom de tidigare tolv EU-länderna var i mitten på 1990-talet inkomststöd för personer med funktionshinder den tredje största sociala utgiften, efter pensioner och sjukvård men före utgifterna för arbetslöshet. Under 1990-talet har ett antal OECD-länder (särskilt engelskspråkiga) lanserat en politisk strategi vars syfte är att reducera antalet personer med funktionshinder som är beroende av bidrag och istället hjälpa dem att försörja sig själva genom arbete så långt det är möjligt. En annan trend, som även gäller Sverige, har varit införandet av lagar mot diskriminering i arbetslivet av personer med funktionshinder.
Bakgrundsinformation
Mer än var femte person i åldern 16–64 år i Sverige år 2000 hade ett funktionshinder och var tionde person hade dessutom nedsatt arbetsförmåga, arbetshandikapp. Majoriteten av alla deltagare i arbetsmarknadspolitiska program hade ett arbetshandikapp. Nästan 30 procent av Arbetsmarknadsverkets utgifter för den aktiva arbetsmarknadspolitiken gick till särskilda insatser för arbetshandikappade.
Kontakt
Om du vill veta mer kontakta oss på ifau@ifau.uu.se.