Trygghetssystemens utformning spelar roll för sjukskrivningar bland arbetslösa
Forskningsrapporten ”Sick of being unemployed? Interactions between unemployment and sickness insurance” tyder på att sannolikheten att en arbetslös person sjukskriver sig är högre då det är ekonomiskt fördelaktigt att göra det. Rapporten, författad av Laura Larsson vid IFAU, visar också att sannolikheten för en sjukskrivning ökar då den arbetslöse närmar sig utförsäkringstidpunkten från arbetslöshetsförsäkringen. Dessa faktorer tycks däremot inte ha någon effekt på sjukskrivningens längd.
Publicerades: 24 augusti 2010
Resultat
Tidigare studier om sjukskrivningar visar på ett starkt samband mellan en persons inkomst och hälsa: ju högre inkomst desto lägre är sannolikheten att sjukskriva sig. Orsakerna kan vara många, t ex att personer med högre inkomster har hälsosammare arbetsuppgifter eller att personer med sämre hälsa får en lägre lön.
Denna rapport visar på ett positivt samband mellan hälsa och tidigare lön även för merparten av de arbetslösa. Men bland de arbetslösa där en högre tidigare lön innebär att det är mer ekonomiskt fördelaktigt att sjukskriva sig – eftersom inkomsttaket är högre för sjukskrivna än för arbetslösa – är sambandet det motsatta: sannolikheten att personen sjukskriver sig är högre ju högre den tidigare lönen är. Skillnaden i resultat för de olika grupperna av arbetslösa tyder således på att sannolikheten att sjukskriva sig är högre då det är ekonomiskt fördelaktigt att göra det.
Ett annat resultat är att sannolikheten att sjukskriva sig ökar då den arbetslöse närmar sig tidpunkten för utförsäkring från arbetslöshetsförsäkringen. Den som har förbrukat hela sin a-kasseperiod har tre gånger högre sjukskrivningssannolikhet än den som har hela sin a-kasseperiod kvar. En möjlig förklaring till resultatet är att tidsbegränsningen i arbetslöshetsförsäkringen orsakar stress och ohälsa. Men resultatet kan också förklaras av att den tidsbegränsade a-kasseersättningen inte förbrukas under en sjukskrivning, och därmed förskjuts utförsäkringstillfället till en senare tidpunkt.
Längden på sjukskrivningsperioden påverkas däremot inte av hur ekonomiskt fördelaktigt det är att sjukskriva sig eller av arbetslöshetsförsäkringens tidsbegränsning.
Diskussion
Rapporten finner att beteendet hos arbetslösa påverkas av trygghetssystemens utformning och erbjuder några möjliga förklaringar till varför så är fallet. Studien är dock den första i sitt slag och det behövs mer forskning innan några slutgiltiga slutsatser kan dras om mekanismerna bakom beteendet.
Bakgrund
Inkomsttaket för maximal sjukpenning är högre än inkomsttaket för maximal dagpenning i arbetslöshetsförsäkringen. Detta medför att det kan vara ekonomiskt fördelaktigt för arbetslösa med tidigare lön över a-kassetaket att sjukskriva sig.
Resultaten bygger på en empirisk studie av data från bl a arbetslöshetskassorna och försäkringskassornas sjukfallsregister. Undersökningsgruppen består av ca 12 500 personer som var berättigade till inkomstrelaterad a-kassa och som påbörjade en arbetslöshetsperiod under 1998-99.
Kontakt
Om du vill veta mer kontakta oss på ifau@ifau.uu.se.