-
Förändringar i arbetskraftsinvandringen till Sverige
Arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU/EES regleras i dagsläget främst genom lagstiftning, där arbetsgivarens behov av arbetskraft varit avgörande sedan reformen 2008. Medan många folkbokförda arbetskraftsinvandrare i Sverige har höga förvärvsinkomster, finns det samtidigt en grupp som helt saknar arbetsinkomst.
-
Längre sjukfrånvaro när kravet på läkarintyg mildras
Att skjuta upp kravet på läkarintyg vid sjukfrånvaro ledde till längre sjukskrivningar, särskilt bland män och personer med hög tidigare sjukfrånvaro. Anpassade intygskrav skulle kunna minska vårdens kostnader utan att öka sjukfrånvaron, visar ny forskning från IFAU och Uppsala universitet.
-
Lokala åtgärder för att bryta ungas utanförskap
Lokalkunskap, samverkan och rätt stöd verkar göra skillnad för unga som varken arbetar eller studerar. Det visar en ny rapport från IFAU skriven av Renate Minas och Tomas Korpi vid Stockholms universitet.
-
Längre uppsägningstid underlättar omställningen till nytt jobb
Varslade tjänstemän med längre uppsägningstid fick både högre löner och kortare tid i arbetslöshet visar en ny rapport från IFAU.
-
Fristående arbetsförmedling gav högre kostnader men inte lägre arbetslöshet
Trots att de fristående leverantörerna i Rusta och matcha är dyrare gick det inte bättre för de arbetssökande som anvisats till dem, visar en ny IFAU rapport.
-
Inga tydliga hälsoeffekter av jobbgarantin för ungdomar
Det arbetsmarknadspolitiska programmet jobbgarantin för ungdomar har inte några tydliga effekter på de arbetssökandes hälsa. Det visar en ny IFAU-rapport.
-
Barn i familjer med låg inkomst har liknande arbetsinkomster och utbildningsnivå
Syskon vars föräldrar har lägre utbildning och inkomst är som vuxna mer lika varandra än syskon i familjer där föräldrarna har högre utbildning och inkomst.
-
Vad hände när föräldrapenningen till nyanlända flyktingfamiljer begränsades?
Nyanlända flyktingfamiljer som fick färre dagar med föräldrapenning deltog mer i etableringsinsatser och barnen började förskolan tidigare, men förändringarna verkar inte bero på den begränsade föräldrapenningen. Det visar ny forskning från IFAU.